Pracuję na lotnisku. Nie jako pilot czy stewardesa – jako pracownik obsługi naziemnej. Wsiadam do busa, podjeżdżam pod samolot, rozładowuję bagaże, załadowuję nowe. Zmiany po dwanaście godzin, często w nocy. Kiedy całe miasto śpi, ja jeżdżę po płycie lotniska, a wokół mnie tylko światła startowe i zimne powietrze z turbin. To nie jest praca dla każdego. Wymaga wytrzymałości i tego, żebyś nie bał się ciszy. Bo nocki na lotnisku są naprawdę ciche. Aż za bardzo.
To była sobota, godzina 3:15 nad ranem. Miałem przerwę między lotami. Jeden samolot odleciał do Londynu, następny z Rzymu miał być za dwie godziny. Siedziałem w pokoju socjalnym, popijałem kawę z ekspresu, który widział lepsze czasy. Kolega z pracy, Piotrek, grał na telefonie w jakieś głupoty. Spytałem: „Co tam grasz?” On na to: „Obczaj, fajna strona. vavada pl, polska wersja, normalnie po naszemu wszystko.” Podał mi swój telefon, żebym zobaczył. Strona wyglądała przejrzyście. Bez zbędnych ozdobników. Wszystkie gry, bonusy, regulamin – po polsku. Bez tłumaczeń z chińskiego.
Nie zamierzałem grać. Ale Piotrek wstał, powiedział: „Mam obchód, wrócę za pół godziny.” Zostawił telefon, ale ja wziąłem swój. Wpisałem w przeglądarkę. Strona załadowała się jeszcze szybciej niż u niego. Zarejestrowałem się z czystej ciekawości. Adres email, hasło, numer telefonu. Potwierdzenie kodem SMS. Zajęło to może dwie minuty. Na koncie zero złotych. Ale system przywitał mnie komunikatem: „Bonus bez depozytu czeka – 30 darmowych spinów”.
Pomyślałem – dlaczego nie? To nie są moje pieniądze. Gorąca kawa stała obok, w termosie. Miałem czas. Wybrałem slot o tematyce egipskiej – piramidy, faraonowie, skarby. Nie wiem dlaczego akurat ten. Może dlatego, że Egipt kojarzył mi się z wakacjami, na które nie było mnie stać od pięciu lat. Zakręciłem pierwszy spin. Zero. Drugi. Dwa złote. Trzeci. Zero. Czwarty. Jeden złoty. Normalna sinusoida małych wygranych.
Przy spinie numer dwanaście coś się zmieniło. Ekran zrobił się złoty. Na środku pojawił się wizerunek skarabeusza. System napisał: „Wejście do komnaty faraona”. Nie wiedziałem, co to znaczy. Okazało się, że to mini-gra – wybór trzech sarkofagów. W każdym inna nagroda. Kliknąłem pierwszy – 30 złotych. Drugi – 50 złotych. Trzeci – 100 złotych. Ale to nie był koniec. Za każdym razem mnożnik rósł. Pierwszy x2, drugi x3, trzeci x5. W efekcie wygrałem 30 + 50 + 100, a potem całość pomnożyła razy pięć? Nie ogarnąłem matematyki. Ale saldo na koncie pokazało 890 złotych.
Zamrugałem. Przecierałem oczy. 890 złotych. Z darmowych spinów. Bez wpłacenia własnej złotówki. W pokoju socjalnym na lotnisku, o trzeciej nad ranem, przy kawie, która dawno wystygła. Moja pierwsza myśl – to musi być ściema. Zaraz się okaże, że warunki obrotu są niemożliwe do spełnienia. Albo że limit wypłaty z bonusu to 50 złotych. Sprawdziłem regulamin. I z ulgą przeczytałem: brak limitu wypłaty, obrót 15x. Standard, ale do zrobienia.
Zacząłem obracać. Małymi krokami. Zakłady po 2 złote, po 3 złote. Bez pośpiechu. Miałem jeszcze godzinę do kolejnego lotu. Grałem spokojnie, prawie automatycznie. W tle słuchałem, jak Piotrek wrócił, popił kawę, po czym wyszedł na papierosa. Nie mówiłem mu, co się dzieje. Chciałem sam to sprawdzić. Saldo skakało – 780, 650, 720, 590, 680. Trzymałem się planu. Ani razu nie postawiłem więcej niż 5 złotych na spin.
Po czterdziestu minutach warunek został spełniony. Saldo końcowe: 540 złotych. Straciłem 350 w trakcie obrotu, ale to były pieniądze z bonusu. Nie bolało. Kliknąłem wypłatę. System poprosił o weryfikację – zdjęcie dowodu, selfie, potwierdzenie adresu. Wysłałem wszystko z telefonu, robiąc zdjęcia w słabym świetle pokoju socjalnego. Czekałem. Minęło dziesięć minut. Dwadzieścia. Piotrek wrócił z papierosa. „I jak?” – zapytał. „Jeszcze nie wiem” – odpowiedziałem.
Po trzydziestu minutach dostałem maila. „Weryfikacja zakończona. Środki przelane.” Spojrzałem na konto bankowe. 540 złotych. Całość. Piotrek zajrzał mi przez ramię. „No i widzisz. vavada pl działa.” Uśmiechnąłem się. Działało. Naprawdę działało.
Następnego dnia, po nocki, wróciłem do domu i nie spałem. Zrobiłem sobie śniadanie – jajka, bekon, tosty. Takie, na które normalnie nie mam czasu ani ochoty. Jadłem i myślałem o tym, jak przypadkowe jest życie. Gdyby Piotrek nie polecił mi tej strony. Gdybym nie miał akurat przerwy między lotami. Gdybym wybrał inny slot. Setki „gdybym”, a jednak trafiłem.
Z tych 540 złotych kupiłem nowy plecak na zmiany. Stary miał przetarte szelki i ocierał ramiona. Resztę wydałem na głupoty – dobre jedzenie, nowa gra na Steam, prezent dla siostry. Nie żałuję ani grosza. Nie zagrałem więcej. Nie dlatego, że się bałem. Po prostu wiedziałem, że to było to – ten jeden raz, ten jeden fart, ta jedna nocna zmiana, która zamieniła się w coś pozytywnego.
Vavada pl zostało w moim telefonie jako zakładka. Czasem na nią klikam, patrzę, jakie nowe gry dodali. Ale nie gram. Bo po co? Mam swoją historię. Mam plecak. I mam świadomość, że czasem, zupełnie niespodziewanie, los daje ci prezent. Wystarczy go nie przegapić. I wiedzieć, kiedy podziękować i odejść. Ja podziękowałem. I odszedłem. Z kawą w dłoni, na lotnisku, które wciąż było ciche. Ale jakoś mniej obojętne.
Polski akcent w nocnej ciszy
-
lavendercherida