Tudjátok, van az a bizonyos érzés, amikor a hétköznapok monotonitása már szinte agyba-májba rágja magát az emberben? Amikor a reggeli kávé íze is ugyanolyan, a munkahelyi szék is ugyanúgy nyomja a hátad, és a barátnőd is ugyanazokkal a problémákkal jön haza esténként. Na, pont ilyen állapotban voltam három hónapja, amikor életem egyik legváratlanabb fordulata történt. És nem, nem találtam el a lottóötöst, és nem is nyertem örökséget egy távoli nagynénitől. Minden sokkal prózaibban, de annál édesebben történt.
Egy unalmas csütörtök este volt. A gép előtt ültem, próbáltam összeszedni a bátorságot, hogy elmenjek edzeni, de az eső kopogása az ablakon inkább a takaróba burkolózásra csábított. Pörgettem a híreket, a közösségi médiát, mindenütt ugyanaz a sablonos tartalom. Aztán a szemem megakadt egy régi ismerősöm posztján. Egy srác, akivel együtt jártam gimibe, és aki akkoriban alig tudta kifizetni a kólát a büfében. És most tessék: egy csodálatos nyaralás képei a Maldív-szigetekről. Nem, nem örökölt. Nem, nem váltott karriert. Egyszerűen csak annyit írt a kép alá: ""Köszönöm, vavada pl, hogy valóra váltottad egy álmomat!""
Félretettem a telefont, és elgondolkodtam. Én sosem voltam szerencsejátékos típus. A lottószelvényt is csak anyukámnak vettem karácsonyra, ő meg mindig vesztett. De ez valahogy másnak tűnt. Online kaszinó? Ugyan már. Az csak a filmekben létezik, ahol a főhős mindent feltesz a pirosra, és nyer. A valóság meg az, hogy az emberek csak veszítenek. Vagy mégsem?
Egy hét múlva, egy hasonlóan sivár este, úgy döntöttem, adok egy esélyt. Nem volt nagy tét. Lesz, ami lesz alapon feltöltöttem egy kis összeget, amit nem sajnáltam volna, ha elúszik. Inkább olyan érzés volt, mintha vettem volna egy mozijegyet, csak itt a popcorn helyett a nyeremény volt a tét. Az első pörgetések... hát, olyanok voltak, mint egy átlagos este. Se nem nyertem nagyot, se nem veszítettem sokat. Aztán egyszer csak, egy váratlan pillanatban, miközben a kijelzőt bámultam, beindult a gép. A számok és szimbólumok táncoltak, majd egy hangos csilingelés jelezte, hogy történt valami. Nem is akármi. Egy olyan összeg landolt a számlámon, ami a havi fizetésem bő kétharmada volt.
Először nem hittem el. Újra és újra beléptem a fiókba, hátha a szemem csal. De a számok nem hazudtak. Ott volt. Az első gondolatom az volt, hogy: ""Ez nem lehet igaz. Biztos valami hiba."" De nem volt hiba. A nyeremény valódi volt, és kifizetésre is került. Még aznap este felhívtam a barátnőmet: ""Figyelj, holnap ne főzz! Elviszlek vacsorázni!"" A hangjában hallottam a meglepettséget. Én, aki mindig spóroltam, aki minden forintot kétszer is meggondoltam, mielőtt elköltöttem, most hirtelen úgy éreztem, mintha egy súlyos teher esett volna le a vállamról.
Aztán jött a következő hét. Már nem voltam annyira óvatos. Már nem a ""kis tét, kis izgalom"" elvén működtem. Belementem a nagyobb játékokba is. És tudjátok mit? Nem mindig nyertem. Sőt, volt olyan este, amikor visszaadtam a nyereményem felét a gépnek. De pont ez a kettősség adta meg a játék ízét. A kockázat, a bizonytalanság, a ""mi lenne ha"" érzése. És ekkor jött a második nagy pillanat. Már nem is a pénzért játszottam igazából, hanem azért a bizsergésért, amit az egész folyamat adott. És mivel nem erőltettem, mert nem akartam mindenáron nyerni, a szerencse újra rám mosolygott. Egy szép, kerek összeg, amiből kifizethettem a lakásfelújítás hátralevő részét.
A barátaim előtt egy ideig titkoltam a dolgot. Féltem, hogy elítélnek. Hogy azt mondják, ""játékszenvedély"", ""függőség"", ""meg fogsz csúszni a lejtőn"". De én nem éreztem magam függőnek. Én csak élveztem a játékot. Olyan volt ez, mintha egy jó könyvet olvasnék, ahol a főhős minden fejezetben új kihívásokkal néz szembe. Csak itt a kihívást a rulettkerék pörgése vagy a kártyák leosztása jelentette. És a jutalom? Az kézzelfogható volt.
Aztán eljött a harmadik alkalom. Ez már nem a pénzről szólt. Hanem a lehetőségről. Arról, hogy bebizonyítsam magamnak, képes vagyok jól dönteni. Már nem kapkodtam, nem véletlenszerűen tettem meg a téteket. Kitaláltam egy stratégiát. Kicsit emlékeztetett a munkámra, ahol a döntések meghozatala előtt mérlegelni kell a kockázatokat. És ez a stratégia működött! Nem hatalmas összeg volt, de egy szép, plusz pénz, amit arra szántam, hogy elvigyem a szüleimet egy wellness hétvégére. Amikor odaadtam anyukámnak a borítékot, először nem akarta elfogadni. Aztán amikor elmeséltem, honnan van, csak annyit mondott: ""Csak tudod, mit csinálsz, fiam."" És tudtam. Pontosan tudtam.
Ma már nem játszom minden nap. Nem is minden héten. De amikor úgy érzem, hogy a sors egy kicsit a kezembe adná a kormányt, és a véletlenre bíznám magam, akkor eszembe jut az az első este. Az a pillanat, amikor a semmiből jött valami. És bár a barátaim közül sokan még mindig szkeptikusak, amikor mesélek a nyereményeimről, én tudom, hogy az élet tele van váratlan fordulatokkal. Csak meg kell ragadni a lehetőséget, amikor az adódik. És ha ez a lehetőség éppen a vavada pl oldalon van, hát ki vagyok én, hogy ellenálljak? Hiszen ki ne szeretne egy kis izgalmat a hétköznapokba? A lényeg, hogy ésszel csináld, és tudd, hol a határ. Mert a legjobb érzés a semmiből jönni, de még jobb érzés, ha valami maradandót tudsz alkotni belőle. És én ezt a tanulságot mindig magammal viszem.
A legjobb érzés a semmiből
-
lavendercherida