Pirms pāris mēnešiem es biju pavisam parasts cilvēks ar parastu dzīvi. Strādāju par programmētāju, pelnu normāli, bet kaut kā trūka. Nezinu, varbūt tā bija ikdienas rutīna, kas mani nomāca. Katru dienu viens un tas pats – darbs, mājas, Netflix, gulēt. Un tā pa apli.
Vienā vakarā, sēžot pie datora, es nejauši uzgāju reklāmu par Vavada. Sākumā nodomāju – kārtējais mārketinga triks. Bet kaut kas mani piespieda noklikšķināt. Varbūt ziņkārība, varbūt vēlme kaut ko mainīt. Es reģistrējos, iemaksāju nelielu summu – tikai desmit eiro. Domāju, ja jau zaudēšu, tad vismaz nebūs žēl.
Pirmais iespaids bija patīkams. Vietne strādāja ātri, dizains bija mūsdienīgs, un spēļu klāsts – milzīgs. Sāku ar vienkāršu spēli, kurā ritināju simbolus. Nezinu, kāpēc, bet es jutos kā bērnībā, kad spēlēju datorspēles. Tā aizrautība, tas moments, kad viss apstājas un tu gaidi rezultātu.
Pirmajā vakarā es laimēju piecpadsmit eiro. Sīkums, bet sajūta bija fantastiska. Nākamajā dienā es atkal ieliku desmit eiro un laimēju trīsdesmit. Un tad vēl un vēl. Tas nebija par naudu. Tā bija emocija, kas man pietrūka. Īstā dzīvē es reti kad jutos tik dzīvs.
Es sāku spēlēt biežāk, bet vienmēr kontrolēju sevi. Nekad neliku vairāk, nekā varēju atļauties. Un ziniet, tas tiešām palīdzēja saglabāt veselo saprātu. Kādu dienu es pastāstīju par šo pieredzi savam draugam, kurš dzīvo Rīgā. Viņš smējās un teica, ka arī ir mēģinājis spēlēt, bet vietējā kazino. Tad nu es pieminēju, ka arī šeit var atrast līdzīgu sajūtu, tikai digitālā formā. Un tad es piebildu: ""Starp citu, es uzzināju, ka kazino rīgā piedāvā līdzīgas iespējas, bet esmu palicis uzticīgs tiešsaistei.""
Pagāja vēl pāris nedēļas. Es sāku eksperimentēt ar dažādām spēlēm. Dažas man patika, citas nē. Bet pats galvenais – es iemācījos saprast, kad ir laiks apstāties. Un tas ir lielākais ieguvums no visa šī stāsta.
Atceros vienu vakaru, kad biju īpaši noguris pēc darba. Es atvēru Vavada, ieliku piecus eiro un sāku spēlēt. Pēc pāris griezieniem es laimēju septiņdesmit eiro. Varēju turpināt, bet kaut kas manī teica – pietiek. Es izņēmu naudu un devos gulēt ar smaidu sejā.
Nākamajā rītā es sapratu, ka šī nav tikai spēle. Tā ir iespēja sajust kaut ko jaunu, izbēgt no ikdienas, bet vienmēr atcerēties, ka galvenais ir mērs. Es negribu teikt, ka tas ir veselīgs ieradums. Nē. Bet, ja to dara apzināti, tas var sniegt daudz prieka.
Tagad es spēlēju reizi nedēļā, varbūt pat retāk. Es necenšos laimēt džekpotu, man pietiek ar maziem, patīkamiem pārsteigumiem. Un, ziniet, man šķiet, ka tieši tāpēc es vēl joprojām gūstu pozitīvu pieredzi.
Kādu dienu mans kolēģis jautāja, kāpēc es neaizeju uz kazino Rīgā. Es atbildēju, ka man patīk spēlēt mājās, savā tempā. Un, lai gan kazino rīgā izklausās vilinoši, es labprātāk palieku savā ierastajā gaisotnē. Turklāt tiešsaistes versija ir pieejama jebkurā laikā, bez liekiem apgrūtinājumiem.
Es domāju, ka visiem, kas vēlas izmēģināt spēles, jāatceras viens noteikums – nekad neliec vairāk, nekā esi gatavs zaudēt. Un neuztver to pārāk nopietni. Tā ir tikai izklaide, nevis veids, kā nopelnīt naudu.
Mans stāsts nav par lieliem laimestiem vai dramatiskiem pavērsieniem. Tas ir par to, kā parasta vakara rutīnā es atklāju kaut ko jaunu. Varbūt jūs domājat, ka tas ir muļķīgi. Bet, ja paskatās, dzīve sastāv no maziem mirkļiem, kas sniedz prieku. Man tas ir šis.
Kad es šodien atskatos, es saprotu, ka šī pieredze man iemācīja kaut ko svarīgu. Mēs bieži meklējam lielus notikumus, bet aizmirstam par sīkumiem. Spēle man deva iespēju atslēgties, pasmieties par sevi un justies kā bērnam, kurš atklāj jaunu pasauli.
Es neieteikšu jums spēlēt, ja jums ir problēmas ar kontroli. Bet, ja esat gatavi to darīt mēreni, kāpēc gan ne? Galvenais ir atcerēties, ka dzīve nav tikai laimesti un zaudējumi. Tā ir pieredze, kas padara mūs bagātākus.
Un tā, es turpinu savu ikdienu. Darbs, mājas, reizēm Vavada. Bet tagad es jūtos citādi. Es vairs nebaidos no rutīnas, jo zinu, ka vienmēr varu atrast veidu, kā to pārspēt. Varbūt tas ir banāli, bet tieši šī mazā lieta ir mainījusi manu skatījumu.
Tā ir mana pieredze. Es ceru, ka katrs atradīs savu veidu, kā padarīt dzīvi interesantāku. Un, ja tas būs saistīts ar spēlēm, tad dariet to atbildīgi. Jo galu galā galvenais ir nevis laimēt, bet baudīt procesu.
Viena vakara piedzīvojums
-
lavendercherida